Du har sikkert hørt det før: Hold dig fra hurtige, nemme lån, for det er en ond spiral. Det kan det godt blive, hvis man ikke tænker sig om. Det kan også være et nyttigt værktøj til hurtigt at opnå det, man gerne vil.

Du skal selvfølgelig passe på og tænke dig om. Det gælder, når du låner penge, og når du gør mange andre ting. Men livet er ikke sort og hvidt, og at låne penge er ikke altid en ufornuftigt ting at gøre. Du kan bruge pengene på noget ganske fornuftigt.

Lån til kørekort

Du kan fx låne penge til en stor, men meget praktisk udgift. Skal du bruge et kørekort, så skal du hoste op med et større beløb. Det er ikke alle, der lige har så mange penge liggende. Så kan man låne dem.

Det er ikke helt ufornuftigt at låne til et kørekort. Om det så er til almindelig bil, lastbil eller et trailer kørekort. Det er nemlig en meget praktisk ting at have. Det gør dig i stand til selv at klare en opgave, du ellers hele tiden skulle have hjælp til. Hvis du selv kan køre med en trailer, skal du ikke betale dig fra at få nogen til at transportere store ting. Du kan selv køre med det. Du skal selvfølgelig også bruge en trailer, men flere steder kan man gratis låne en.

Investér i din bolig

Det kan også være fornuftigt at låne penge, hvis du bruger dem til boligforbedring. En boligforbedring kan være en luft til vand varmepumpe. En varmepumpe vil kunne spare dig nogle penge i opvarmning. Den er billig i drift. Samtidig vil den gøre din bolig mere værd, fordi den er miljøvenlig og nemlig billig at have kørende.

Låner du for at investere i din bolig, så er der noget fornuft i det. Du tænker økonomisk og sparer nogle penge. Din bolig bliver mere lækker at bo i og mere miljøvenlig. Det betyder, at både dig selv og miljøet nyder godt af det. Det kan desuden gøre det nemmere at sælge boligen, og den vil kunne sælges til en højere pris.

Pas på med forbrug

Problemet med lån kommer, når du låner til ting, som du sagtens kunne undvære. Når du låner til ting, der ikke giver dig nogen værdi. Og når du låner igen og igen.

Hvis du fx låner et mindre beløb, fordi du har set en lækker trøje i din yndlingsbutik. Det er ikke et problem, men hvis du måneden efter gerne vil have en ny mobil, og du næste måned køber et nyt møbel. Så løber det hele op, og du kan miste overblikket.

Når det er helt almindeligt forbrug, så overvej først, om du kan undvære den ting, du har set. Du kan godt undvære endnu en smart trøje. Du har mange liggende hjemme i dit klædeskab. Du bruger ikke engang dem alle sammen. En ny mobil kan måske vente lidt, og det kan møbler også. Hvis de da ikke er gået helt i stykker. Så er der noget fornuft i at købe nyt.