Når du er studerende, kan det ofte knibe med at få økonomien til at løbe rundt. Lærebøgerne koster mange penge, og du kan sjældent arbejde ret meget mere end 8-10 timer om ugen i et studiejob ved siden af studierne. Derudover er det tidskrævende at være studerende, og det er også her dit primære fokus helst skulle ligge.
Derfor optager flere og flere studerende et SU lån ved siden af deres månedligt tildelte SU for at få hverdagen til at løbe rundt. Det indebærer selvfølgelig en række ulemper at optage lån, men SU lånet har faktisk en lang række fordele, som andre lån ikke har.

Læs mere her om studielån

Fordele ved SU lån

Selvom det oftest ikke er særligt anbefalelsesværdigt at optage lån for at få hverdagen til at fungere, er SU lånet en undtagelse. SU lånet er nemlig det suverænt billigste lån at optage, og afbetalingsordningen går først i gang, når du ikke længere studerer. Du kan tilmed udskyde opstart af afbetalingen med mere end et år efter, at du er stoppet på studiet. Det giver dig tid til at komme godt i gang på arbejdsmarkedet. Og så puster lånet dig ikke i nakken det første år, hvis du har svært ved at finde arbejde efter endt uddannelse.

Desuden kan du i vidt omfang selv skræddersy din afdragsordning, så den også fremadrettet passer ind i din fremtidige økonomi. Således skal du betale gælden tilbage inden for en periode på mellem 7-15 år. Perioden er afhængig af, hvor mange penge du har lånt.

Endelig er lånerenten lavere i den tid, du studerer, og hvor du netop ikke har ret mange penge eller mulighed for at afdrage. Renten stiger herefter en smule, når du færdiggør studiet.

Ulemper ved SU lån

Du skal naturligvis altid overveje grundigt, om du reelt har brug for et lån, og om du kan skaffe pengene på anden vis, herunder ved at tage dig et studiejob. Der er ingen grund til at gældsætte sig, hvis du kan undgå det. Det kan være særdeles fristende at optage et SU lån, fordi det er et billigt lån, og det er utroligt nemt at optage.

Du bør aldrig låne penge, hvis det kun handler om at forsøde tilværelsen med byture og cafébesøg, og hvor disse penge typisk kunne være tjent ved et studiejob i stedet.

Selvom SU lånet er billigt, er det hverken gratis eller rentefrit. Det betyder også, at dit SU lån kan ende med at blive ret stort i løbet af din uddannelsestid

Hvis ikke du overholder afdragsordningen bagefter, vil gælden overdrages til Gældsstyrelsen, som står for at inddrive gælden. Det er dermed det offentlige, der står som din kreditor, og det betyder, at du kan foretage lønindeholdelse hos dig for at få deres penge tilbage. Dette er dog yderste konsekvens, og ikke noget du skal frygte, hvis blot du overholder din afbetalingsordning. Du skal dog i samme forbindelse være opmærksom på, at din rente automatisk vil stige ret kraftigt, når først Gældsstyrelsen kommer på banen, ligesom der bliver pålagt flere gebyrer.