En bank er en finansiel institution, der modtager indskud fra offentligheden og yder lån. Banker tjener penge ved at opkræve renter på de lån, de udsteder. Desuden kan bankerne også opkræve gebyrer for tjenester som f.eks. kontrol- og opsparingskonti.

Den rente, som bankerne tjener på lån, kaldes “nettorentemarginalen” Nettorentemarginalen er forskellen mellem den rente, som bankerne opkræver på udlån, og den rente, der betales på indlån. For at opnå overskud skal bankerne tjene flere penge på lån, end de udbetaler i indlån

Ud over at tjene penge på lån genererer bankerne også indtægter fra gebyrer, der opkræves for tjenester som f.eks. kontrol- og opsparingskonti. Disse gebyrer er typisk meget mindre end de renter, der opkræves på lån, og de kaldes ofte “ikke-renteindtægter” Ikke-renteindtægter udgør en relativt lille del af en banks samlede indtægter, men kan være en vigtig indtægtskilde.

Bankerne genererer også indtægter fra investeringsaktiviteter. Når en bank køber eller sælger værdipapirer, f.eks. obligationer, opnår den en fortjeneste (eller et tab) på transaktionen. Banker kan også få indtægter fra at yde rådgivningstjenester til kunder, f.eks. ved at udgive forskningsrapporter om virksomheder eller investere i nye virksomheder. Investeringsbankvirksomhed er en meget indbringende forretning, men den er også risikabel.

I bund og grund tjener bankerne penge ved at opkræve renter på lån og gebyrer for tjenesteydelser samt ved at investere i værdipapirer og andre virksomheder. Disse aktiviteter kan være ganske indbringende, men er også underlagt markedsrisici.

Hvis renten stiger, falder obligationernes værdi f.eks., og hvis en virksomhed går konkurs, kan banken miste sin investering.

På trods af risiciene er bankerne fortsat blandt de mest rentable virksomheder i verden. I de seneste år er overskuddet blevet styrket af en stærk vækst i forbrugerudlån og øgede gebyrindtægter fra tjenester som kreditkort og investeringsbankvirksomhed.

Er det godt at have penge stående i banken?

Der findes ikke noget endegyldigt svar på dette spørgsmål. Nogle mennesker mener, at det altid er godt at have penge i banken, fordi det giver økonomisk sikkerhed og ro i sindet. Andre mener, at det faktisk kan være skadeligt for din økonomiske sundhed at have for mange penge i banken, fordi det betyder, at du ikke investerer dine penge og lader dem vokse.

I sidste ende afhænger beslutningen om, hvorvidt man skal have penge i banken eller ej, af ens individuelle omstændigheder og økonomiske mål. Hvis du er på udkig efter et sikkert sted at opbevare dine penge, kan en bank være en god mulighed. Men hvis du forsøger at øge din formue, er det måske bedre for dig at investere dine penge i aktier, obligationer eller andre aktiver.

Vil du have mere tid til at sætte dig ind i penge i din hverdag, kan det være godt at bruge mindre tid på madlavning. Få din Simple Feast rabatkode her og kom i gang med måltidskasser.