Står du akut og mangler penge? Så er der mange gode grunde til at tage et lån. Der findes mange billige privatlån, som du kan tage, og dette er ofte en god mulighed, hvis du ikke har andre. Med et lån kan man nemlig hurtigt få nogle penge på hånden, og dette kan nogle gange være en nødvendighed.

Dog skal man også passe lidt på med at tage lån. De fleste mennesker synes som grundregel ikke, at det er rart at skylde penge væk. Ofte er der også renter på lån, og i nogle tilfælde kan disse renter blive så høje, at du ender med at miste en masse penge.

Hvis du vil tage et lån

Hermed ikke sagt, at det aldrig er en fin idé at tage et lån; det er det i nogle tilfælde. Det er ganske normalt at tage lån i forbindelse med huskøb og andre meget dyre køb, som også kan ses som investeringer. Det er heller ikke unormalt at tage et SU-lån, mens man studerer.

Hvis du gerne vil tage et lån, skal du sikre dig, hvilke forhold dette kommer til at foregå under. Hvad er reglerne for tilbagebetaling af lånet? Hvor høje er renterne?

Hvis du har mange mindre forbrugslån, kan du overveje at tage et samlelån. Ofte kan et samlelån gøre det nemmere for dig at overskue din økonomi, og hvis du er heldig bliver det også billigere for dig med et samlelån. Det bedste samlelån er et lån, som samlet set nedbringer dine renter.

Spar op i stedet

Et alternativ til at tage et lån er, at du sparer op i stedet. Dette er selvfølgelig kun en mulighed, hvis du ikke skal bruge pengene lige nu. Det kan tage lidt tid at spare op. Derfor bør du altid tilstræbe at forsøge at planlægge din økonomi frem i tiden. På denne måde kan du måske regne ud, hvornår du har brug for ekstra penge – fx i juletiden – og hermed kan du nå at spare disse penge op.

Der er mange forskellige tilgange til det at spare op. Det er generelt en god idé, at du får lagt et budget over din privatøkonomi. I et budget skal du skrive dine indtægter og dine udgifter. Der skal selvfølgelig helst være overensstemmelse mellem disse og gerne større indtægter end udgifter.

Her kan du også få et overblik over, hvad det er, du bruger dine penge på. På denne måde kan du nemmere regne ud, hvor du skal forsøge at spare.

Find nogle billigere løsninger

Hvis du gerne vil skrabe nogle penge sammen med det samme, men undgå at tage et lån, så skal du se dig om efter billigere løsninger. Gør du et eller andet ofte nu, som er enormt dyrt, og som du godt kunne undvære?

Ved på denne måde at være kritisk overfor sit forbrug, kan man ofte finde nogle steder, hvor man sagtens kan skære ned eller finde en billigere løsning. Dette giver flere penge på lommen.