Når du starter en virksomhed, er der en masse formelt, som du skal have i orden. En LEI kode er nødvendigt for at kunne drive en virksomhed lovligt i EU. Her kan du læse alt, hvad du skal vide om LEI koder. 

Hvad er en LEI kode?

LEI står for Legal Entity Identifier, som består af 20 tegn, som både kan være i form af tal og bogstaver. Tegnene i koden kan bruges til at aflæse nøgleoplysninger om din virksomhed på globalt plan. En LEI kode er bygget som følgende:

Tegn 1-4: LOU identifikator 

Tegn 5-6: Reserverede karakter 

Tegn 7-18: Enhedsidentifikator 

Tegn 19-20: Verifikations ID

LEI kode er vigtig for identifikationer af virksomheder, ligeledes CVR-nummeret. Du skal være opmærksom på, at LEI koder, ikke fornys af sig selv, men at du selv skal sørge for at forny LEI kode

Hvorfor blev LEI koder lavet?

LEI koder blev lavet på anmodning for G20-landende i 2012. Anmodningen offentliggjorde Rådet for Finansiel stabilitet. Rapporten, som blev offentliggjort, kom med 15 principper for et globalt LEI-system og derudover 35 anbefalinger. Formålet med LEI koderne var at skabe et globalt referencesystem for virksomheder, som gjorde det nemmere og mere overskueligt at identificere de juridiske enheder forbundet med virksomhederne. 

Hvordan opretter du en LEI kode til din virksomhed?

Det er et krav for en virksomhed at have en LEI kode, men man skal være opmærksom på, at man selv skal stå for at ansøge om oprettelsen af en LEI kode. For at oprette en LEI kode skal du tage kontakt til en LEI udbyder, som vil verificere virksomhedsoplysningerne. Verificeringen er nødvendig for at kunne få udstedt en LEI-kode. Ved LEI udbyderne skal du oplyse din virksomheds CVR-nummer. Det er også CVR-nummeret, som virksomheder spørger, når de spørger om VAT-nummer. 

Kan du skifte LEI udbyder?

For at kunne oprette en LEI kode skal du bruge en LEI udbyder. Når du opretter din LEI kode hos en udbyder, kan du bruge den udbyder til at få rådgivning angående din LEI. Hvis du ikke er tilfreds med din udbyder, kan du skifte til en anden. Du kan også skifte udbyder i forhold til fornyelse af LEI-kode, da nogle udbydere tilbyder en billigere eller hurtigere fornyelse. Her bliver eksisterende LEI-koder overført fra den gamle udbyder til den nye udbyder.